Case: PKN-ilmiö ja Aina mun pitää pyytää

posted in: Yleinen | 0

Onko ilmiöllä ratsastaminen eettisesti oikein? Vai annammeko ihmisille ilmiön avulla uuden tavan tulla osaksi sitä?

Kehitysvammaisten Tukiliitolta löytyi rohkeutta tarttua Pertti Kurikan Nimipäivät -ilmiöön omassa varainhankinnassaan. Parhaiten se onnistui yhdistämällä sosiaalinen media sekä tekstiviesti- ja verkkolahjoitukset.

Kehitysvammaisten Tukiliitto sponsoroi yhtä Facebook-julkaisua, jossa käytimme PKN:n tunnetuinta kuvaa. Kuvan pariksi muotoilimme unelmiin liittyvän lahjoituspyynnön. (suurenna kuvaa klikkaamalla)

PKN FB julkaisu

FB-julkaisu sai yli 1 000 tykkäystä ja sitä jaettiin lähes 100 kertaa.

Julkaisu herätti myös kysymyksen, oliko bändin jäseniltä kysytty lupa yhtyeen ja brändin käyttämiseen rahankeräykseen. Lupa oli kysytty ja bändin jäsenet olivat sitä mieltä, että ilman muuta ja totta kai.

Toinen kommentti liittyi siihen, miten lahjoitusrahoilla saadaan kehitysvammaisille yhdenvertaiset oikeudet. Tähän Tukiliiton toiminnanjohtaja Risto Burman vastasi:

”Rahaa tarvitaan vaikuttamiseen, tiedottamiseen ja osallistumiseen. Me Tukiliitossa tuomme kehitysvammaisten ihmisten ääntä esille - sitä voimme tehdä lahjoitusten avulla. Oikeudet eivät valitettavasti toteudu ilman puolestapuhujia ja oikeuksien valvontaa. Vähän laajemmin tarkasteltuna perusoikeudet toteutuvat vain, kun kunta käyttää rahaa yksilöllisen apuun ja tukeen. Yksilön näkökulmasta rahaa tarvitaan harrastamiseen ja ajanviettoon kavereiden kanssa - köyhyys on yleistä. Asenteet ovat myös ratkaisevia - myös asennevaikuttamisessa tarvitaan resursseja.”

Toinen somekanava oli Twitter, jossa Tukiliitto täggäsi Euroviisuja fanittavia julkkiksia, joista mm. Jani Toivola ja Riku Rantala twiittasivat julkaisun edelleen. (suurenna kuvaa klikkaamalla)

PKN Twitter julkaisu

Ja mitä tapahtui?

Helsingin Sanomat suunnitteli kehitysvammaisiin liittyvää teemanumeroa. He ottivat yhteyttä Tukiliittoon ja kertoivat päättäneensä lahjoittaa kyseisen teemanumeron irtonumerotuoton Kehitysvammaisten Tukiliitolle. He myös lisäsivät lahjoituspyynnön yhteen teemalehden artikkeliin.

PKN_HS

Pertti Kurikan Nimipäivät ei voittanut Euroviisuja, mutta meille kaikille he ovat voittajia jo nyt. Kehitysvammaisten Tukiliitto voitti itsensä. He uskalsivat tarttua ilmiöön ja antaa ihmisille kanavan auttaa, purkaa turhautumistaan maailman epäoikeudenmukaisuuteen.

Tätä varten varainhankinta on olemassa. Me annamme ihmisille mahdollisuuden tehdä hyvää lahjoittamalla rahaa. Uskalla pyytää rohkeasti ja tartu ilmiöihin!

 "Aina mun pitää pyytää, aina mun pitää konseptoida.
Aina mun pitää kampanjoida ja aina lopuksi raportoida.
Aina mun pitää kursseilla käydä ja aina mun pitää uutta oppia,
miksen mä saa vaan pysyä mun ihanalla mukavuusalueella.”