Järjestöjen talous tiukoilla – miten pärjäät?

posted in: Yleinen | 0

vinkkilaatikko2

SOSTEn eli Suomen sosiaali- ja terveys ry:n maaliskuun lopulla tekemän minikyselyn tulos järjestöjen taloustilanteesta on huolestuttavaa luettavaa. Kyselyyn vastasi hieman yli puolet SOSTEn varsinaisista jäsenistä.

SOSTEn mukaan järjestöjen huonon tai huononevan taloustilanteen syitä ovat pääasiassa avustusten riittämättömyys ja sosiaalisten palvelujen tuottamisen taloudelliset haasteet. SOSTEn pääsihteerin, Vertti Kiukkaan mukana on tärkeää, että järjestöt ovat varautuneet leikkauspäätöksiin: ne eivät saa tulla yllätyksenä.

Kun näihin tuloksiin yhdistää Kansan Sivistystyön Liitto KSL ry:n Järjestöjen tulevaisuus 2022 -tutkimuksen tulokset, on järjestöissä syytä olla todella valppaina.

KSL:n selvityksen mukaan tulevaisuudessa pärjäävät söpöt ja hyvin brändätyt järjestöt, joiden oma varainhankinta on kunnossa ja jotka tarjoavat kiinnostavaa toimintaa jäsenilleen ja lahjoittajilleen.

Järjestöjen onkin oltava hereillä ympäristönsä muutosten suhteen. Mitä uuden eduskunnan kokoonpano tarkoittaa järjestöjen näkökulmasta? Miten käy esimerkiksi ympäristö- ja kehitysyhteistyöjärjestöjen julkisen rahoituksen kanssa?

Miten toimintaa kehitetään tai edes pidetään yllä niukoilla resursseilla? Järjestön rahoituspohjaa kannattaakin laajentaa niin tehokkaasti ja niin paljon kuin mahdollista.

Miten ollaan söpöjä ja houkuttelevia? Niitä, jotka saavat ihmiset höllentämään kukkaron nyörejä ja tulemaan mukaan toimintaan? Miksi toiset onnistuvat varainhankinnassa, toiset eivät?

Tässä Radical Soulin vinkit voittavaan varainhankintaan:

1. Koko järjestön on sitouduttava varainhankinnan tekemiseen – ja oltava siitä ylpeitä! Varainhankintaa ei voi jättää yksin vain varainhankkijan harteille, vaan kaikkien on osallistuttava. Huonoin tilanne on silloin, kun varoja kerätään jopa häpeillen. Rahan keräämisessä ei ole mitään hävettävää, päinvastoin! Rahalla tehdään tärkeitä asioita sekä täällä meillä että maailmalla.

2. Varainhankintaan on sitouduttava pitkällä tähtäimellä. Hyvä varainhankintakampanja vaatii huolellisen suunnittelun, riittävästi sitoutuneita toteuttajia ja myös tulosten seuraamisen. Mikäli rahaa on käytettävissä vain vähän itse kampanjaan, on suunnittelu tehtävä sitäkin huolellisemmin. Miten esimerkiksi saat vapaaehtoiset mukaan varainhankintaan?

3. Varainhankinnassa pärjäävät rohkeat. Uskalla tehdä, uskalla kokeilla. Ole kunnianhimoinen! Suomessa ollaan kovin varovaisia – ja siksi monet kampanjat jäävät vaisuiksi ja vaille huomiota. Kun herätät tunteita, herätät lahjoittajissa halun toimia.

4. Muista opiskella uutta – jatkuva oppimisen kulttuuri on elintärkeää myös varainhankinnassa. Seuraa ja analysoi reaktioita, joika kampanjasi herättää. Mikä meni pieleen, missä onnistuttiin? Miten seuraava kampanja voitaisiin tehdä entistäkin paremmin? Mikä toimii maailmalla, voisiko sama toimia myös meillä?

5. Ideoi porukassa, mutta pidä päävastuu muutamilla. Sillä mainonnassa, markkinoinnissa ja varainhankinnassa diktatuuri on paras hallintamuoto!

Tule kesäkuun varainhankintapäivään kuuntelemaan, miten järjestösi varainhankinta saadaan järjestykseen. Varainhankinta on erottamaton ja välttämätön osa koko järjestön toimintaa.

Varainhankinnan asiantuntija Alan Clayton tulee kertomaan, miten varainhankintaan saadaan kunnianhimoa ja uutta puhtia Radical Soulin järjestämään Varainhankinnan päivään 2.6.2015.

Lue Varainhankinnan päivästä, Alanista ja ilmoittautumisesta lisää täältä: http://radicalsoul.fi/varainhankintapaiva-helsinki/

Varainhankinnan päivä

Mitä enemmän kampanjointiin ja vaikuttamistyöhön on rahaa, sitä enemmän on rahaa varsinaisen tavoitteen saavuttamiseen. Eli maailman parantamiseen.

Tietoa SOSTEn kyselystä saat täältä: http://www.soste.fi/ajankohtaista/jarjestojen-taloustilanne-huolestuttava.html
Linkki KSL:n tutkimukseen tässä: http://www.ksl.fi/kansalaistoiminta-ja-toimijat-uudistuvat/