Kiteytä oikealle henkilölle!

posted in: Yleinen | 0

Kolme eturivin poliitikkoa kävi kertomassa Heidi Korvan Communikén ja Salla Saarisen Radical Soulin aamutilaisuudessa, miten heihin kannattaa vaikuttaa. Miten saat viestisi läpi ja saavutat tavoitteesi?

Salla ja Heidi aloittivat aamun väittämällä, että järjestöjen vaikuttajaviestinnän suurimmat ongelmat ovat: mennään väärällä viestillä, väärään aikaan, väärän henkilön luokse.

Ei riitä, että asiasi on kiinnostava, jos lähestyt väärää päättäjää. Muista myös oikea ajankohta. Selvitä, kuka kirjoittaa sinua kiinnostavasta asiasta ensimmäisen luonnoksen; se voi olla ministerin erityisavustaja tai se voi olla virkamies. Ensimmäisen luonnoksen kirjoittajalla on suuri vaikutusvalta, pyri mukaan jo alussa.

Pohdi, millä tasolla haluat vaikuttaa. Tarvitseeko järjestösi viesti valtakunnallista huomiota, vai onko kyse paikallistason asiasta. Kerro asiasi napakasti, älä lavertele. Pelkän ongelman esiin tuominen ei edistä asiaasi. Tarjoa ratkaisuja, niistä on apua. Kerro suoraan, miten asia pitäisi mielestäsi ratkaista.

Poliitikotkin ovat ihan tavallisia ihmisiä, he kaipaavat sisältöä esimerkiksi kuntavaalikampanjaansa. Järjestöt voivat tarjota tätä.

Epäviralliset ryhmät käyttöön

siren_saara_sofia

Kokoomuksen kansanedustaja Saara-Sofia Siren vinkkasi, että kannattaa selvittää myös eduskunnassa toimivat epäviralliset ryhmät, joissa samoista asioista kiinnostuneet kansanedustajat toimivat yli puoluerajojen. Niillä on yllättävän suuri merkitys lopputuloksiin.

Jos tavoittelee muutosta johonkin isompaan asiaan, on Saara-Sofian mukaan kohteena oltava seuraava hallitusohjelma. Ja siihen on vaikutettava jo nyt eri keinoin.

Sen lisäksi, että voit olla yhteydessä kansanedustajaan, kannattaa lähestyä myös kansanedustajan avustajaa. Kun laitat sähköpostia kansanedustajalle, laita avustaja mukaan kopiokenttään – ja uskalla tarttua seuraavana päivänä luuriin ja soittaa avustajalle.

Yksi mahdollinen vaikuttamispaikka on valiokuntien työskentely ja asiantuntijoiden kuuleminen. Kun tiedät, että sinulle tärkeä asia on tulossa valiokuntakäsittelyyn, tarjoa kansanedustajalle hyvissä ajoin asiantuntijaa kuultavaksi. Saara-Sofia huomautti, että valiokunnassa kannattaa tarjota selkeää ratkaisua, niiden huomioarvo on suuri.

Saara-Sofia Sirenin vinkit vaikuttamiseen

 • Ota selvää, miten eduskunta toimii rakenteellisesti: valiokunnat, puolueryhmät, täysistunto jne.
 • Ole yhteydessä oikeaan aikaan: ”Sinulla on juuri nyt työpöydälläsi tämä asia. Minulla olisi siihen tärkeä pointti.”
 • Muista henkilökohtaisuus "olet puhunut tästä", tiedän tämän olevan sinulle tärkeä" jne. Älä lähetä massameiliä kaikille.
 • Viesti tiiviisti, esitä konkreettinen ratkaisuehdotus.
 • Muista: voit vaikuttaa myös avustajan kautta.

Kuka on oikea kohde?

lindtman
”Valta on kunnallispolitiikassa erittäin keskittynyttä. Usein vaikutetaan aktiivisimpaan puhujaan, hän ei kuitenkaan ole aina ole oikea kohde. Kannattaa ottaa selvää, ketkä ovat puolueiden sisäisiä vallnpitäjiä”, huomautti Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Lindtman (sd).

Antin mielestä kuntapäättäjät jäävät liian vähälle huomiolle vaikuttamiskohteina. Kunnissa on paljon valtaa, kunnallispoliitikkoihin kannattaa siis panostaa.

Jos poliittisiin päättäjiin vaikuttamisella ei saa haluamaansa tulosta, kannattaa yrittää julkisen paineen, esimerkiksi median, kautta, Antti kehotti.

Hänen mukaansa järjestöjen on kuitenkin oltava tarkkoina vaikuttamistyössään: Usein asioita ajetaan suurella sydämellä, eikä osata keskittyä olennaiseen. ”Päättäjä muistaa yhteydenotosta tai tapaamisesta yhden tai kaksi asiaa. Isokin asia, johon haluaa vaikuttaa, kannattaa siis tarjota päättäjälle yksi pala kerrallaan.”

Antti Lindtmanin vinkit vaikuttamiseen

 • Tiedä mitä haluat ja kuinka se saadaan aikaan.
 • Vaikuta pala kerrallaan: päättäjän mieleen jää 1–2 asiaa kerrallaan.
 • Selvitä puolueiden sisäiset vallanpitäjät. Tärkein henkilö ei useinkaan ole se, joka on eniten äänessä.
 • Tarjoa asia räätälöidysti kullekin puolueelle.
 • Ajoita yhteydenotto oikein.
 • Esitä asiasi oikealla tasolla, oikealle henkilölle.

Piirrä oma vaikutuskartta

tuomas
Helsingin vihreiden kaupunginvaltuutettu Tuomas Rantanen antoi kuulijoille käytännön vinkin: piirrä vaikutuskartta niistä eri puolueiden henkilöistä, jotka ovat asiasi kannalla - tai voisivat olla. Valtuustoryhmien puheenjohtajat ovat ylikuormitettuja – kuka hänen lähellään olisi hyvä kohde?

Kunnallisvaalit ovat lähellä, joten nyt kannattaa katsastaa jo listoille valittujen ehdokkaiden mielipiteitä. Onko joukossa ehdokkaita, jotka ovat kiinnostuneita asiastasi ja joiden läpimeno näyttää lupaavalta? Usein jo istuvat ehdokkaat asettuvat ehdolle uudelleen, ja monet pääsevät myös uudestaan läpi. Ota heihin yhteyttä nyt. Jos hyvin käy, saat asiasi mukaan ehdokkaan vaaliohjelmaan.

Älä massapostita monistettuja viestejä kaikille poliitikoille. Se lyö itseään vastaan. Näin käy varsinkin silloin, jos käytät uhkaavaa sävyä tai uhkaavia sanoja. Personoi viestisi, mutta älä ole ylituttavallinen. Voit vaatia voimakkaasti, kunhan olet asiallinen. Ja muista olla mahdollisimman kompakti. Tuo pääasia näkyville yhdessä sähköpostin kappaleessa, jopa lauseessa.

Tuomaksen mukaan parhaassa tilanteessa saat virkamiehen kirjoittamaan asiasi papereihinsa. Virkamiehillä on valtavasti vaikutusvaltaa, eikä heitä kannata unohtaa millään politiikan tasolla. Virkamiehen luottamus on voitettava virkamiehen ehdoilla, selvitä miten hän toimii ja toimi itse sen mukaan. Kaikki virkamiehet eivät tykkää vaikutusyrityksistä.

Muihin lobbareihin verrattuna järjestöillä on usein huomattava brändietu: ne ovat pieniä, reiluja ja luotettavia. Tuomas kehotti järjestöjä olemaan reilusti lobbareiden Pikku Hukkia, heistä pidetään. Jopa amatöörimäisyys on hyvä, se antaa rehdin kuvan. Päättäjille tulee järjestöjä kuunnellessaan ja heidän kanssaan toimiessaan käsitys hyvän puolella olemisesta.

Ja muista lukea poliittinen tilanne. Ilman tätä et pärjää!

Tuomas Rantasen vinkit vaikuttamiseen

 • Kokoa vaikuttajakartta päättäjistä, jotka ovat kiinnostuneita kanssasi samasta asiasta.
 • Ota selvää, millä tasolla kannattaa vaikuttaa: onko asiasi lautakunnan, valtuuston kaupungin-hallituksen vai valtuustostrategiatason asia.
 • Lue kuinka asiasi kannatus jakaantuu poliittisesti ja päätä toimenpiteet sen mukaan.
 • Tiivistä viesti meilissä ensimmäiseen kappaleeseen, jopa lauseeseen.
 • Järjestöbrändi on reilu ja siihen suhtaudutaan lähtökohtaisesti myötämielisesti. Pidä siitä huolta.