Rohkeutta tehdä toisin

posted in: Yleinen | 0
Kuva: Finlayson

”Mä pelkään pikkuisen vähemmän kuin muut”, sanoi Finlaysonin toimitusjohtaja Jukka Kurttila.

Kun Kurttilalta kysyttiin mistä hän löysi rohkeuden ottaa myyntiin Tom of Finland -tuotemalliston, hän sanoi, että jos yrityksellä on sata vuotta liikevaihto laskenut, niin eikö siinä kohtaa olisi reilua yrittää tehdä jotain. (video Kurttilan osuus kohdassa 3min)

− ”Pelko oli valtava meidän organisaatiossa, kun me tehtiin Tom of Finland.
Mulla oli 10 myymäläpäällikköä huoneessa missä mä esittelin Tom of Finland -lakanat.
Kundit on seonnut ihan lopullisesti oli fiilis.
Kysyin myymäläpäälliköiltä kuinka moni teistä haluaa ottaa nämä myyntiin. Kymmenestä yksi nosti käden. Yhdeksän vastasi, että missään nimessä meidän alueella ei voi myydä tuommoisia homoeroottisia tuotteita.
Kahden - kolmen viikon kuluttua kaikki myymäläpäälliköt tulivat takaisin ja sanoivat ”Meitä haukutaan, kun meillä ei ole Tom of Finland -tuotteita. Miksi ne ovat myynnissä vain Helsingissä?”

Finlaysonin Tom of Finland -malliston tarinan voisi kiteyttää kysymykseen mitä tekisit, jos pelkäisit vähemmän? Mitä järjestösi tekisi ja miten viestisi? Putoatko sinäkin ennakko-oletusten kuoppaan niin kuin myymäläpäälliköt ja oletat jotain sellaista mitä ei oikeasti enää ole olemassa?

Vaikeneminen on valinta

Nyky-yhteiskunnassa taloudellisen taantuman ja pakolaiskriisin myötä ilmapiiri on kiristynyt. Sisäministeriön mukaan (tiedote 15.8.2016) äärioikeistolainen ja maahanmuuttovastainen liikehdintä aktivoitui ja tuli entistä näkyvämmäksi ja yhteiskunnallinen ilmapiiri kiristyi. Somessa avoimesti solvataan eikä loppua vihapuheelle näy.

Se, että me emme puolusta ihmisoikeuksia kuten tasa-arvoista avioliittolakia tai emme irtisanoudu sanoin ja teoin rasismista on kannanotto jo sinällään. Kuinka moni järjestö piiloutuu poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumattoman fraasin taakse eikä ota kantaa mihinkään?

Jos me järjestöaktiivit emme nouse esiin vaan vaikenemme, kuka meitä jatkossa puolustaa?

Ensin ne tulivat

”Ensin ne tulivat hakemaan kommunistit, ja en puhunut mitään koska en ollut kommunisti.
Sitten ne tulivat hakemaan ammattiyhdistysihmiset, ja en puhunut mitään koska en ollut ammattiyhdistyksessä.
Sitten ne tulivat hakemaan juutalaiset, ja en puhunut mitään koska en ollut juutalainen.
Sitten ne tulivat hakemaan minut, ja silloin ei enää ollut ketään joka olisi puhunut puolestani.”

Martin Niemöller, joka joutui keskitysleiriiin vuosiksi 1937–1945

Mitä sinä voit tehdä?

Voit esimerkiksi tukea Huominen ilman pelkoa -kampanjaa ja allekirjoittaa vetoomuksen, jonka tavoitteena on saada järjestäytynyt rasismi rikoslakiin yli 100 kansanedustajan allekirjoittamalla lakialoitteella. http://www.rasismirikoslakiin.fi/