Onnistuneen järjestöjen vaikuttajaviestinnän ytimessä on kyky kiteyttää ja esittää ratkaisu.
Ei riitä, että asiasi on kiinnostava, jos lähestyt väärää päättäjää. Muista myös oikea ajankohta. Selvitä, kuka kirjoittaa sinua kiinnostavasta asiasta ensimmäisen luonnoksen; se voi olla ministerin erityisavustaja tai se voi olla virkamies. Ensimmäisen luonnoksen kirjoittajalla on suuri vaikutusvalta, pyri mukaan heti alusta saakka.
Pohdi, millä tasolla haluat vaikuttaa. Tarvitseeko järjestösi viesti valtakunnallista huomiota, vai onko kyse paikallistason asiasta. Kerro asiasi napakasti, älä lavertele. Pelkän ongelma esiin tuominen ei vie asiaasi eteenpäin. Kerro suoraan miten asia pitäisi mielestäsi ratkaista.
”Ole yhteydessä oikeaan aikaan ja henkilökohtaisesti”
Kokoomuksen kansanedustaja Saara-Sofia Sirén vinkkasi, että kannattaa selvittää eduskunnassa toimivat epäviralliset ryhmät, joissa samoista asioista kiinnostuneet kansanedustajat toimivat yli puoluerajojen. Niillä on yllättävän suuri merkitys lopputuloksiin.
Sen lisäksi, että voit olla yhteydessä kansanedustajaan, kannattaa lähestyä myös kansanedustajan avustajaa. Kun laitat sähköpostia kansanedustajalle, laita avustaja mukaan kopiokenttään – ja uskalla tarttua seuraavana päivänä luuriin ja soittaa avustajalle.
Yksi mahdollinen vaikuttamispaikka on valiokuntien työskentely ja asiantuntijoiden kuuleminen. Kun tiedät, että sinulle tärkeä asia on tulossa valiokuntakäsittelyyn, tarjoa kansanedustajalle hyvissä ajoin asiantuntijaa kuultavaksi. Saara-Sofia huomautti, että valiokunnassa kannattaa tarjota selkeää ratkaisua, niiden huomioarvo on suuri.
Saara-Sofia Sirénin vinkit vaikuttamiseen:
- Ota selvää, miten eduskunta toimii rakenteellisesti: valiokunnat, puolueryhmät, täysistunto jne.
- Ole yhteydessä oikeaan aikaan: ”Sinulla on juuri nyt työpöydälläsi tämä asia. Minulla olisi siihen tärkeä pointti.”
- Ole yhteydessä henkilökohtaisesti. Älä lähetä massameiliä kaikille.
- Viesti tiiviisti, esitä konkreettinen ratkaisuehdotus.
- Muista: voit vaikuttaa myös avustajan kautta.
Vaikuta pala kerrallaan
”Usein vaikutetaan aktiivisimpaan puhujaan, hän ei kuitenkaan aina ole se oikea kohde. Kannattaa ottaa selvää, ketkä ovat puolueiden sisäisiä vallnpitäjiä”, kansanedustaja Antti Lindtman (sd) totesi.
Antin mielestä kuntapäättäjät jäävät liian vähälle huomiolle vaikuttamiskohteina. Kunnissa on paljon valtaa, kunnallispoliitikkoihin kannattaa siis panostaa.
Jos poliittisiin päättäjiin vaikuttamisella ei saa haluamaansa tulosta, kannattaa yrittää julkisen paineen, esimerkiksi median, kautta, Antti kehotti.
Hänen mukaansa järjestöjen on kuitenkin oltava tarkkoina vaikuttamistyössään: Usein asioita ajetaan suurella sydämellä, eikä osata keskittyä olennaiseen. ”Päättäjä muistaa yhteydenotosta tai tapaamisesta yhden tai kaksi asiaa. Isokin asia, johon haluaa vaikuttaa, kannattaa siis tarjota päättäjälle yksi pala kerrallaan.”
Antti Lindtmanin vinkit vaikuttamiseen:
- Tiedä mitä haluat ja kuinka se saadaan aikaan.
- Vaikuta pala kerrallaan: päättäjän mieleen jää 1–2 asiaa kerrallaan.
- Selvitä puolueiden sisäiset vallanpitäjät. Tärkein henkilö ei useinkaan ole se, joka on eniten äänessä.
- Tarjoa asia räätälöidysti kullekin puolueelle.
- Ajoita yhteydenotto oikein ja oikealle henkilölle.
Vinkit on poimittu Heidi Korvan Communikén ja Salla Saarisen Radical Soulin järjestämästä aamutilaisuudessa, jonka aiheena oli miten poliitikkoihin kannattaa vaikuttaa.